K.G. Jebsen-sentre for medisinsk forskning

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen har siden starten etablert 26 K.G. Jebsen-sentre for medisinsk forskning ved norske medisinske fakulteter og tilknyttede universitetssykehus. Sentrene er opprettet i samarbeid med de medisinske fagmiljøene og de forskningsutførende institusjonene. Målsettingen er at nye og viktige resultater fra forskningen i neste omgang kan gi forbedret pasientbehandling.

Som en del av satsningen innen translasjonell medisin ble K.G. Jebsen Akademi for yngre forskere etablert våren 2021. Akademiet skal bidra til å støtte yngre forskere innen translasjonell medisin og styrke samarbeidet mellom de medisinske sentrene.

Nåværende sentre

K.G. Jebsen-senter for hjernevæskeforskning

K.G. Jebsen-senter for hjernevæskeforskning skal utvikle verktøy for presisjonsdiagnostikk av demens, gi mer persontilpasset behandling av hjernekreft og få mer kunnskap om hjernens rensesystem. Senterleder er professor ved UiO og overlege ved OUS, Per Kristian Eide.

K.G. Jebsen-senter for myeloid blodkreft

Det nye K.G. Jebsen-senteret for myeloid blodkreft skal utvikle diagnostikk på enkeltcellenivå som avdekker kreftcellenes respons på behandling etter kort tid, og bruke denne informasjonen til å optimalisere pasientenes behandling. Senteret ledes av professor ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Bjørn Tore Gjertsen.

K.G. Jebsen-senter for Parkinsons sykdom

Senteret skal kombinere nye og banebrytende metoder innen molekulær, beregningsmessig, farmakologisk og klinisk nevrovitenskap med målet å forbedre diagnosen og behåndling for pasienter med Parkinson sykdom.

K.G. Jebsen-senter for utviklingsforstyrrelser

Senterets tverrfaglig forskerteam skal, sammen med forskere innen stordata-analyser (‘big data’), molekylærbiologi og nevrovitenskap, generere ny kunnskap om mekanismer som kan omsettes til ny behandling av utviklingsforstyrrelsene.

Tidligere K.G. Jebsen-sentre for medisinsk forskning

K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi

Senteret har som mål å finne fram til gener som kan være med å beskytte mot sykdom. I senteret samarbeider forskere innen epidemiologi, bioinformatikk, biostatistikk og systembiologi for å få en bedre forståelse av hvorfor vi blir syke, og særlig hvorfor vi holder oss friske
Ludvig M. Sollid

K.G. Jebsen-senter for cøliakiforskning

Senteret vil bringe grunnforskning knyttet til cøliaki ut i klinisk praksis. Forskerne arbeider med å utvikle bedre diagnostiske verktøy, gjør forsøk med mulige nye behandlingsformer og lete etter nye molekyler for behandling av cøliaki, såkalte «drug targets».
Loenning

K.G. Jebsen-senter for genom-rettet kreftterapi

Håpet er ikke bare å finne fram til bedre metoder for å identifisere hvilke pasienter som har nytte av spesifikke behandlingsformer, men også på sikt å utvikle mer effektiv terapi som kan lede ti helbredelse av mange pasienter vi ikken helbrede i dag.

K.G. Jebsen-senter for hjerteforskning

Siktemålet for senteret er å bedre forstå hva som går galt i det stive hjertet, og utvikle mer presise diagnostiske verktøy, samt bedre behandlingen av pasienter med fylningssvikt.
Ranghild

K.G. Jebsen senter for tarmkreftforskning

Målsettingen for senteret er å finne fram til bedre diagnostisering og behandling av tykk- og endetarmskreft samt å bidra til økt effektivitet og pasientgevinst i sykehuset. Senteret vil samle landets ledende tarmkreftforskere.
Johanna

K.G. Jebsen-senter for immunterapi mot kreft

Når immunsystemet ikke klarer å bekjempe kreft, er hovedutfordringen at immunsystemet ikke oppfatter kreftcellene som fremmede. Det vil ”K.G. Jebsen Senter for immunterapi mot kreft” bruke nye strategier for å gjøre noe med.
John Bjarne

K. G. Jebsen-senter for tromboseforskning (TREC)

Senterets forskningsfokus er venøs trombose (blodpropp i vener), en vanlig sykdom med uklar og komplisert sykdomsutvikling. Senteret har som mål å avsløre nye risikofaktorer for blodpropp og oppnå bedre forståelse av sykdommen. Dette kan gi grunnlag for mer målrettede forebyggende tiltak og bedre behandling.
Melanie

K.G. Jebsen-senter for hjertetrening

Senteret studerer effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsrelaterte sykdommer, og har som mål å finne optimale treningsprogram slik at vanlige mennesker får og bevarer en god helse gjennom hele livet. . .
Ole

K.G. Jebsen-senter for psykoseforskning

Målsettingen er å finne ut mer om årsakene til psykoselidelser, som regnes som en av de største gåter i moderne biomedisin. Dette vil senteret oppnå ved å kartlegge genetiske og miljømessige årsaksforhold, og hvordan sykdommene utvikler seg over tid.
anne lise

K.G. Jebsen-senter for brystkreftforskning

Målsettingen for senteret var å kartlegge molekylære forhold i mange forskjellige brystkreftsvulster, for å komme fram til kunnskap om den enkelte svulst som kan føre til nærmere skreddersydd behandling for den enkelte pasient.

K.G. Jebsen-senter for diabetesforskning

KG Jebsen senter for diabetesforskning er et tverrfaglig diabetesforskningssenter som søker å integrere klinisk forskning med genetiske storskala-analyser og studier i ulike modellsystemer..

K.G. Jebsen-senter for MS-forskning

Senterets målsetting var å identifisere nye biomarkører for bedret diagnostisering av pasienter. I tillegg ville man å finne ut mer om hvordan sykdommen oppstår, utvikler seg og forløper og dermed komme et steg videre på vegen mot å forbedre både diagnostikk og behandling.
Finn levy

K.G. Jebsen-senter for hjerteforskning

Senteret forsket på hjertesvikt, med fokus på nye muligheter for diagnostikk og behandling basert på forskning på mekanismer på molekyl- og cellenivå, samt utprøving av dette i kliniske studier på pasienter med hjertesvikt.