K.G. Jebsen-senter for hjernevæskeforskning

Senteret skal utvikle verktøy for presisjonsdiagnostikk av demens, gi mer persontilpasset behandling av hjernekreft og få mer kunnskap om hjernens rensesystem. Senteret er ledet av professor Per Kristian Eide, Universitetet i Oslo (UiO).
UiO er vertsinstitusjonen og Oslo universitetssykehus (OUS) og Simula Research Laboratory er partnere.
I de siste 10 årene er det gjort store fremskritt i vår forståelse av hjernevæske og dens betydning for hjernehelsen. Hjernevæsken spiller en nøkkelrolle i hjernens såkalte rensesystem. Gjennom dette hjernerensesystemet fjernes avfallsstoffer som kan være skadelige for hjernen, man anslår at en frisk voksenhjerne må kvitte seg med cirka 3 gram avfallsstoffer fra stoffskiftet per dag. Forskerne i senteret skal undersøke hjernevæskens rolle ved demenssykdommer, hjernekreft og søvn ved hjelp av tverrfaglig forskning og moderne metoder som avansert bildebehandling og modellering.
Svikt i dette hjernerensesystemet gjør at skadelige stoffer ikke skilles ut på en normal måte. Resultatet er at de hoper seg opp i hjernen. Forskningsgruppen til Per Christian Eide fant for eksempel ut at slik opphopning av avfallsstoffer i hjernen er felles for mange demenssykdommer. Over 100 000 nordmenn har demens i dag, og det forventes at tallet vil mer enn doble innen 2050, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.
Vi vet at hjernevæsken og hjernerensesystemet har en avgjørende betydning for normal hjernehelse. Det er vanskelig å se for seg hjernesykdommer hvor rensesystemet ikke spiller inn. Det å få mer kunnskap om hjernerensesystemet vårt vil derfor ha stor betydning for en rekke hjernesykdommer, sier Eide.
Søvn eller manglende søvn påvirker også hjernes rensesystem. Det nye K.G. Jebsen-senteret skal derfor studere hvordan søvn påvirker rensesystemet fra et molekylært perspektiv.
Senteret vil utvikle verktøy som skal måle hvor effektivt hjernens rensesystem fungerer hos den enkelte pasient. Slik individuell måling kan brukes til å forutsi en persons risiko for kognitiv svikt og demens. Dette verktøyet gir forskerne også muligheter til å diagnostisere demenssykdommer tidligere enn vi kan i dag.

Forskerne skal også se på hvordan hjernevæske bidrar til å transportere medisiner inn til hjernen langs blodårenes utside. Dette er særlig relevant for pasienter med hjernekreft som får medisiner via hjernevæsken. Med dagens behandling får de standard dosering. Det finnes ikke persontilpasset dosering av cellegift som gis i hjernevæsken, og det kan være uheldig. Høy dosering kan være skadelig for pasienten, men for lav dosering kan gi manglende behandlingseffekt. K.G. Jebsen-senteret vil derfor etablere ny billeddiagnostikk som skal gjøre det mulig å bestemme hvor mye kreftmedisin som når de enkelte delene av hjernen. Dette er en ny type diagnostikk som vil ha direkte betydning for klinisk praksis og kan gjøre stor forskjell for pasientene.
Senteret er basert på et veletablert og tverrfaglig samarbeid mellom UiO, OUS og Simula Research Laboratory. Simula bidrar med spisskompetanse innenfor anvendt matematikk, maskinlæring og simuleringsteknologi, og vil lede utviklingen av ny programvare og modeller for presisjonsdiagnostikk: kombinerte biofysikk- og kunstig intelligens-modeller skal gi ny kunnskap om hvordan hjernens rensesystem fungerer. Disse modellene skal trenes på MR-bilder og blodprøver, og vil kunne brukes til persontilpasset diagnostikk eller behandling.
Oversikt over nøkkelpersoner
Per Kristian Eide, UiO /OUS
Kyrre Eeg Emblem, OUS
Rune Enger, UiO
Susanne M Sørensen Hernes, Sørlandet sykehus og UiB
Kent-Andre Mardal, UiO
Marie Rognes, Simula
Geir Ringstad, OUS
Mediaomtale
- UiO nyhetssakStorsatsing på hjerneforskning2024
Fakta om senteret
Leder: Per Kristian Eide
Senterperiode: 2024 – 2029
Vertsinstitusjon: Universitetet i Oslo
Tildeling: 22,5 MNOK
Hjemmeside
Kontakt senteret
Kontakinformasjon
Besøksadresse:
kommer snart
Postadresse:
kommer snart